Annastinalinden's Blog

Herrasmiehen idea

Posted on: 15.02.2014

Minua on vuodenpäivät työllistänyt määritelmä herrasmiehestä. Vihdoin törmäsin kardinaali John Henry Newman´in kirjoitukseen aiheesta, jota tässä lainaan:

Näin ollen herrasmiehen määritelmäksi lähes riittää, että hän sanoo olevansa se, joka ei koskaan tuota tuskaa. Tämä määritelmä on sekä hienostunut että käsittääkseni täsmällinen. Herrasmiehen aika kuluu pääosin niiden esteiden poistamisessa, jotka hankaloittavat hänen ympärillään olevien ihmisten vapaata ja häiritsemätöntä toimintaa, ja hän pikemminkin myötäilee heidän liikkeitään kuin tekee itse aloitteen… Todellinen herrasmies vastaavaan tapaan välttää kaikkea sellaista, mikä saattaisi aiheuttaa riitaa tai järkytystä kanssaihmistensä joukossa. Oli kyse ristiriitaisista näkemyksistä, tunteiden törmäämisestä, kaikenlaisista patoutumista, epäilyistä, murheellisuudesta tai kaunaisuudesta, herrasmiehen huolena on saada kaikki hyvälle mielelle ja tuntemaan olonsa kotoisaksi.

Hän kantaa huolta kaikista seuralaisistaan, hän on ystävällinen ujoja kohtaan, lempeä etäisiä kohtaan ja armollinen naurettavia kohtaan. Hän muistaa kenen kanssa on keskustellut, hän suojaa sopimattomilta viittauksilta ja ärsyttäviltä puheenaiheilta, hän on vain harvoin päällepäsmäri keskustelussa eikä koskaan kyllästynyt. Hän vähättelee palveluksia niitä tehdessään ja vaikuttaa saavalta osapuolelta antaessaan. Hän ei koskaan puhu itsestään ellei ole pakotettu siihen, ei koskaan puolustaudu pelkällä letkautuksella… Hänellä ei ole korvaa herjauksille tai juoruille, hän taitavasti tunnistaa niiden motiivit, jotka häneen kajoavat ja tulkitsee kaiken parhain päin.. Kaukonäköisellä harkitsevaisuudella hän noudattaa muinaisen ajattelijan ohjetta, jonka mukaan meidän pitäisi suhtautua viholliseemme niin kuin hän vielä jonain päivänä olisi ystävämme.

Hänellä on riittävästi arvostelukykyä olla loukkaantumatta herjoista, hän on liian toimelias muistaakseen vahingot ja liian laiska kantamaan kaunaa. Hänen maailmankatsomuksensa on kärsivällinen, pitkämielinen ja nöyrä, hän alistuu kivulle välttämättömyytenä, surulle väistämättömänä ja kuolemalle, koska se on hänen kohtalonsa.

Jos hän joutuu minkäänlaisiin ristiriitoihin, hänen hillitty älynsä estää häntä haksahtamasta epäkohteliaisuuksiin parempien, mutta ehkä vähemmän koulutettujen mielten taholta. jotka tylsien aseiden lailla repivät ja runtelevat sen sijaan, että leikkaisivat siististi, ymmärtävät siten väärin erimielisyyden aiheen… ja jotka sotkeutuvat siten kysymykseen pahemmin kuin alkujaan oli tarkoitus. Hän saattaa olla kannoissaan oikeassa tai väärässä, mutta hän on liian selväpäinen ollakseen epäreilu. Hän on yhtä rehti kuin ponnekas, yhtä lyhytsanainen kuin päättäväinen. Mistään emme voi löytää suurempaa vilpittömyyttä, harkintaa, suopeutta: hän heittäytyy vastustajiensa mielen sopukoihin, hän selittää heidän virheensä. Hän tajuaa ihmisjärjen heikkouden ja vahvuuden, sen alan ja sen rajat.

Vaikka hän olisikin ateisti, hän on myös liian syvällinen ja avaramielinen vähättelemään uskontoa tai toimimaan sitä vastaan; hän on liian viisas ollakseen dogmaatikko tai fanaatikko epäuskossaan. Hän kunnioittaa hurskautta ja omistautumista; hän jopa tukee sellaisia hauraita, kauniita tai käytännöllisiä instituutioita, joista hän on eri mieltä; hän kunnioittaa papistoa ja hän tyytyy torjumaan sen mysteerit hyökkäämättä niitä vastaan tai kieltämättä niitä.

Hän on uskollinen ja suvaitsevainen ystävä ja ei yksin sen vuoksi, että hänen filosofiansa on opettanut hänet katsomaan kaikkia uskon muotoja ulkopuolisen silmin, vaan myös sen tuntemuksen lempeyden ja feminiinisyyden vuoksi, mikä on sivilisaation kaitsija.

Kardinaali Newman´in kirjoitus on vuodelta 1854 ja mielestäni vieläkin ajankohtainen. Lähde: The Idea of a University.

Herrasmiehen ideaan ei sisälly vaatetuksen- tai koulutuksen taso.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Follow Annastinalinden's Blog on WordPress.com

Arkistot

Laskuri

  • 104,854 hits
helmikuu 2014
ma ti ke to pe la su
« Elo   Huh »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Kirjoittelen niitä & näitä ja toivon, ettei satunnainenkaan lukijani pitkästy, vaikken sananiekka olekaan.

Seuraa minua Twitterissä

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin voit seurata tätä blogia ja saat ilmoituksia uusista julkaisuista sähköpostitse.

Liity 10 muun seuraajan joukkoon

Mainokset
%d bloggers like this: