Annastinalinden's Blog

Licence to grill

Posted on: 21.06.2013

Juhannusmakkaran sisukset – ei täynnä jauhoja, mutta myrkkyä löytyy
kirjoittaa Helsingin Sanomat 20.6.2013 Ruoka 20.6.2013 toimittaja Aurora Rämö, jolta lainaan:

A-luokan grillimakkarassa on jännittäviä aineksia natriumnitriitistä puremalihaksiin. Oheinen resepti mukailee HK:n Kabanossia. Tutki niin tiedät mitä syöt.

Muumi1) 60 prosenttia sianlihaa
Teuraspossusta laitetaan makkaraan kaikki muu liha paitsi kinkku, fileet ja niskapalat. Jäljelle jäävät lavat ja osia niskasta ja kyljistä.
A-luokan makkarassa pitää olla vähintään 63 prosenttia lihaa. Lihapitoisuusrajat poistuvat ensi kesänä, sillä ne eivät ole linjassa EU:n lainsäädännön kanssa. Sen jälkeen eri luokan makkaroita ei ole olemassa, vaan mahdolliset A-leimat pakkauksissa ovat markkinointikikkoja.
Suomessa myytävien patukoiden lihapitoisuus on keskimäärin 66 prosenttia. A-luokan makkaroissa on pääasiallisesti sikaa, mutta kaikissa muissa käytetään myös nautaa ja siipikarjaa.
Pakkauksissa muistetaan kyllä mainita, jos ruhonosat ovat kotimaisia, mutta lihaa tulee muualtakin, kuten Tanskasta ja Saksasta.
Makkarassa on usein myös ”lihaan verrattavia valmistusaineita”: sellaisia kuin siipikarjannahka, puremalihakset ja silava.

2) 5 prosenttia kamaraemulsiota
Kamara eli irrotettu porsaan nahka lasketaan tiettyyn prosenttiin asti lihaksi, mutta sen käytöstä ilmoitetaan pakkauksessa erikseen.
Sian ruhon pinta keitetään pehmeäksi 60-asteisessa vedessä, minkä jälkeen ihon ylin kerros ja karvat kaavitaan irti kalttauskoneella.
Nahasta tehdään seosta lisäämällä vettä ja suolaa. Seoksen avulla makkara kiinteytyy.

3) 15 prosenttia rasvaa
Makkaraliha leikataan lajitelmiksi, joita yhdistellään rasvaisuuden mukaan. Silavaa, eli erikseen possun selästä irrotettua rasvakerrosta, käytetään vain harvoin. Sisäelimistä pitää ilmoittaa erikseen.

4) 1,6 prosenttia suolaa
Jos aikoo elää pelkillä makkaroilla, ei kannata syödä kuin kolme päivässä. Suolaa ei saisi niellä enempää kuin viisi grammaa päivässä.

5) 0,2 prosenttia makkara-fosfaattia
E450 on niin sanottu stabilointiaine, joka sitoo aineosia yhteen.

6) 2 prosenttia sidontaseosta
Makkara pysyy kasassa lihaproteiinilla, perunakuidulla, glukoosilla ja muunnellulla tärkkelyksellä. Tärkkelys on jauhoa, jota on käsitelty kemiallisesti siten, että se kestää paremmin esimerkiksi eri lämpötiloja.
Proteiinivalmiste voi olla muualtakin kuin lihasta, kuten soijasta.

7) 16 prosenttia vettä
Makkaraa ei voi tehdä ilman vettä. Neste myös turvottaa makkaraa näyttävämmäksi.

8) 0,5 prosenttia mausteseosta
Makkarat saadaan maistumaan muun muassa valkopippurilla, paprikalla, sinapinsiemenillä, korianterilla ja inkiväärillä.

9) 0,05 prosenttia erytorbiinihappoa
E315 estää makkaran punaisuuden haalistumista. Erytorbiinihappo on sama asia kuin C-vitamiini, mutta ilman vitamiinivaikutusta.

10) Listasta puuttuu natriumnitriitti E250
E250 eli natriumnitriitti on myrkky, jonka käsittelyyn tarvitaan lupa. Ilman natriumnitriittiä makkara harmaantuisi kuumennettaessa. E250 myös hidastaa ruokamyrkytystä levittävien bakteerien kasvua ja estää niitä toimimasta.
Lenkkilegenda. Myydyimmissä grillimakkaroissa on korkeat lihaprosentit, mutta nuotiokepin päähän ujutetaan muutakin, kuten esimerkiksi lenkkimakkaraa.

Maukasta Juhannusta!

P.S. Kuvassa Tove Janssonin ”Muumi”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Follow Annastinalinden's Blog on WordPress.com

Arkistot

Kategoriat

Laskuri

  • 95,580 hits
kesäkuu 2013
M T W T F S S
« May   Jul »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kirjoittelen niitä & näitä ja toivon, ettei satunnainenkaan lukijani pitkästy, vaikken sananiekka olekaan.

Seuraa minua Twitterissä

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin voit seurata tätä blogia ja saat ilmoituksia uusista julkaisuista sähköpostitse.

Liity 9 muun seuraajan joukkoon

%d bloggers like this: