Annastinalinden's Blog

Juhlakonsertissa

Posted on: 07.12.2012

Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti oli Radion sinfoniaorkesterin esittämä johtajaan nuori lupaus Santtu- Matias Rouvali ja viulusolistina mainio Pekka Kuusisto.

”Viulisti Pekka Kuusisto ja säveltäjä Sebastian Fagerlund ovat nykykulttuurin akustisia havainnoijia, joiden työstä paistaa musikanttimainen groove sekä taiteen eettistä vastuuta kantava pohdiskelu. Heitä luonnehtii myös avoimuus eri musiikkiperinteille aina renessanssista ambientiin ja modernismista metalliin. Fagerlundin Kuusistolle säveltämän konserton ohella kuullaan toistakin urbaania sykettä, luontomietiskelyä ja villiä palvontamenoa toisiinsa sulauttavaa tajunnan takojaa: Uuno Klamia.”-  Susanna Välimäki

Olen samaa mieltä.

viuluJuhlakonsertin ohjelmassa oli juuri 40- vuotta täyttänyt Sebastian Fagerlundin Viulukonsertto ” Darkness in Light, joka nuoruuden perhetuttuni Pekka Hakon mukaan on lähes kokonaan sävelletty hänen työhuoneessaan. Pekan vaimoineen kohtasin aulassa ennen konsertin alkua. Juttelimme hetken juuri näistä ja pikaisesti päivitimme tärkeimmät elämämme kulmakohdat. Niin siinä yleensä käy, kun vain kerran kymmenessä vuodessa yllättäen tapaa.

Fagerlundin modernihko sävellys oli yllättävän helposti lähestyttävä ja se tuntui liikkuvan unen ja todellisuuden välimaastossa. Pekka Kuusisto oli pekkakuusistomaisen rento. Hän antoi vaikutelman, että viulunsoitto olisi helppoa. Viulukonsertto synnytti epätodellisen vaikutelman harmonisen perustan mannerlaattojen huojumisesta.

Kuusisto juuri ennen väliaikaa kevensi tunnelmaa, ja häntä lainatakseni: ” nopeuttaakseni konsertin kulkua” esitti ylimääräisen kappaleen jo siinä vaiheessa. Hän esitti Unto Monosen Tähdet meren yllä viulua näppäillen samalla viheltäen ja yleisö repesi aplodeihin.

Väliajan jälkeen kuulimme Uuno Klamin Kalevala- sarjan Maan luominen, Kevään oras, Terhenniemi, Lemminkäisen kehtolaulu ja Sammon taonta. Kalevala sarjassa kansallinen yhdistyy kansainväliseen ja primitivismi modernismiin. Upea.

Konsertin kruunasi Jean Sibeliuksen Finlandia. Se kajahti juuri niin kuin sen kuuluukin. Kapellimestari Rouvali on jo nyt tulevaisuuden nimi!

Helsingin Musiikkitalo, ovi 11, parvi A2, joka katsomona ei ollut hullumpi. Kiitos I hyvästä seurasta, olet hyvä ystävätär!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Follow Annastinalinden's Blog on WordPress.com

Arkistot

Laskuri

  • 104,854 hits
joulukuu 2012
ma ti ke to pe la su
« Mar   Tam »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kirjoittelen niitä & näitä ja toivon, ettei satunnainenkaan lukijani pitkästy, vaikken sananiekka olekaan.

Seuraa minua Twitterissä

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin voit seurata tätä blogia ja saat ilmoituksia uusista julkaisuista sähköpostitse.

Liity 10 muun seuraajan joukkoon

Mainokset
%d bloggers like this: