Annastinalinden's Blog

Relaa vähän

Posted on: 18.09.2012

Viime lauantaina vierailin Kulttuurikeskus Sofiassa, jossa upean aurinkoisena iltapäivänä oli kolmituntinen seminaari Elämän leppoistamisesta eli downshiftingista. Paikalla meitä oli kolmisenkymmentä innokasta. Seminaarin avasi metropoliitta Ambrosius, varsinaisen luennon piti Ritva Rajander- Juusti ja ortodoksisen näkökulman aiheeseen antoi rovasti Timo Lehmuskoski.

Sofiassa on muuten meneillään Ari Koveron taidenäyttely Elämäni Repliikkejä 29.11.2012 asti.

Downshifting on suomeksi kohtuullistamista ja ”kohtuullistaminen on vapaaehtoista ja pitkäkestoista elämäntyylin muutosten tekemistä, joiden tavoitteena on parempi elämänlaatu ja keinoina työmäärän vähentäminen sekä tulotason ja kulutuksen pienentäminen”. –  Clive Hamilton

Yhteiskuntamme elää yhä kiihtyvällä rytmillä. Samaan aikaan monet ovat hylänneet kiireen. Nämä valinnat sulkevat pois jotain, mutta samalla mahdollistavat toisia asioita. Tätä kutsutaan elämän leppoistamiseksi eli kohtuullistamiseksi.

Kohtuullistamis-trendi on vastarintaliike mm. mielen jatkuvalle ylikuormittumiselle, kroonistuneelle kiireelle, kaikkialla läsnä olevalle kaupallisuudelle, elämän koetulle monimutkaisuudelle, hallinnan tunteen puuttumiselle, ympäristöuhkiin kohdistuvalle välinpitämättömyydelle ja jatkuvan kasvun ideologialle. Kohtuullistamisen kritisoijat syyttävät sitä mm. elitistiseksi, heikkoudeksi laiskuudeksikin. Jonkunhan kuitenkin on työtä paiskittava! Kuka maksaa eläkkeemme? Meneekö se vieläkin niin, että joka ei työtä tee, ei syömänkään pidä?

Yksilö herännee pysähtymään, kun saa sydärin, avioerossa tai konkurssin partaalla. Tutkiskelee sisäistä minäänsä, miettii mikä on tärkeää mitä teemme ja saavutamme. Haluaa kasvaa ihmisenä, minuus kuntoutuu, mikä tietysti ympäristöönkin huokuu. Vuosisatamme alussa syntynyt itävaltalainen neurologi ja psykiatri Viktor Frankl on aivoitellut, että ” ne selviävät, jotka ovat löytäneet elämän filosofisen tarkoituksen”. Tärkeää tässä yhteydessä ovat tahdon ratkaisut ja mielenrauhan saavuttaminen.

Toisaalta yhteiskunnallisella tai poliittisella tasolla herätään kohtuullistamaan.

Riittämättömyyden tunne ja kiire ajavat kohtuullistamaan. Alati haluamme aikaa, rahaa ja tavaroita. Eräs asiaan perehtynyt on laskenut, että 24m2 yksiössä saattaa olla jopa 10.000 kappaletta tavaraa. Heh, minullakin on hyvä hankintavaisto, joten arvata saattaa paljonko mahtuu kotini 68m2?

Itse haluan olla tasapainossa ajan kanssa ja tavoittelen sekä- että elämää.  Henkilökohtaisen prosessin kuvittelen aloittavani raskaan painolastin vähentämisellä ja luopua tavarasta, ellei muuten, niin hissun kissun. Muutossa lähti jo kiitettävästi.

Leppoistaminen ei siis ole synonyymi löysäilylle, mutta relaa vähän.

Professori: Downshiftaaja onkin menestyjä | Yle Uutiset | yle.fi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Follow Annastinalinden's Blog on WordPress.com

Arkistot

Laskuri

  • 104,854 hits
syyskuu 2012
ma ti ke to pe la su
« Elo   Lok »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kirjoittelen niitä & näitä ja toivon, ettei satunnainenkaan lukijani pitkästy, vaikken sananiekka olekaan.

Seuraa minua Twitterissä

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin voit seurata tätä blogia ja saat ilmoituksia uusista julkaisuista sähköpostitse.

Liity 10 muun seuraajan joukkoon

Mainokset
%d bloggers like this: